Wetterskip Fryslân Deelnemingen BV
Wetterskip Fryslân Deelnemingen BV is een zuivere holdingmaatschappij. Daarin heeft Wetterskip Fryslân voor 100 procent een belang. De activiteiten van de holding bestaan vooral uit: deelnemen in, zich financieel interesseren in, toezicht uitoefenen op en besturen van uitsluitend andere ondernemingen en vennootschappen met bepaalde doelen. De holding nam in 2020 voor 50 procent deel aan de Voorzuivering Zuivelafvalwater Workum VOF en voor 50 procent aan Grienskip.
Voorzuivering zuivelfabriek Workum VOF
Deze vennootschap onder firma (VOF) is een samenwerkingsverband tussen FrieslandCampina en Wetterskip Fryslân Deelnemingen BV. De partners nemen ieder voor 50% deel. Het samenwerkingsverband is aangegaan in het kader van de zogenoemde afhaakproblematiek. Van ‘afhaken’ is sprake als grote lozers hun afvalwater niet langer laten zuiveren op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van het waterschap. De samenwerking heeft tot doel om een structurele over- en onderbelasting van de rwzi te voorkomen.
Grienskip
Per 1 mei 2019 is Grienskip van start gegaan. Grienskip is een samenwerkingsverband tussen Wetterskip Fryslân deelnemingen BV, Empatec en Caparis. De partners Empatec en Caparis nemen ieder voor 24% deel, WF deelnemingen BV voor 52%. De medewerkers van dit samenwerkingsverband verrichten vooral werkzaamheden op het gebied van groenonderhoud en exotenbestrijding. De medewerkers helpen bijvoorbeeld bij maai- en snoeiwerkzaamheden, bestrijding van distels en berenklauw en het verwijderen van woekerplanten uit sloten en vaarten. Met dit samenwerkingsverband bieden we kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook realiseren we op een maatschappelijk verantwoorde manier ons groenonderhoud en exotenbestrijding.
Stichting ir. D.F. Woudagemaal
De Stichting ir. D.F. Woudagemaal heeft als doel een breed publiek kennis te laten maken met het stoomgemaal uit 1920. Het gemaal heeft nog steeds een cruciale functie in het droog houden van Fryslân. Wij zijn eigenaar en beheerder van het gemaal. Het gemaal is door de Unesco aangewezen als Werelderfgoed.
Stichting Waterschapserfgoed
De Stichting Waterschapserfgoed houdt onroerend waterschapserfgoed in stand. Het gaat hierbij vooral om de monumenten die beschermd zijn op grond van de monumentenwet van 1988. Deze wet is sinds 1 juli 2016 onderdeel van de Erfgoedwet en maakt op termijn deel uit van de Omgevingswet. Het stichtingsbestuur zet zich in voor het restaureren van objecten die in slechte staat verkeren en zich lenen voor restauratie. We verlenen ondersteunende diensten aan de stichting.
Noordelijk belastingkantoor
Samen met de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en de gemeente Groningen hebben we medio 2017 besloten het Noordelijk Belastingkantoor op te richten. Het Noordelijk Belastingkantoor heft en int sinds 1 januari 2018 voor zijn oprichters de belastingen en heffingen en voert de Wet WOZ uit. De samenwerking heeft de vorm van een zogenoemde
Bedrijfsvoeringsregeling uit de Wet gemeenschappelijke regelingen.
Het Waterschapshuis
Het Waterschapshuis is een gemeenschappelijke regeling waarin de waterschappen een deel van hun activiteiten voor de gegevenshuishouding en informatievoorziening hebben samengebracht. Het Waterschapshuis bestaat uit twee afzonderlijke onderdelen waarin de collectieve en facultatieve taken zijn ondergebracht. Tussen deze onderdelen is een strikt financiële scheiding aangebracht. Zo voorkomen we dat waterschappen die niet aan facultatieve taken deelnemen, financieel risico lopen.
Vereniging van Participanten Waterketen Noord-Nederland
In Leeuwarden is het vooraanstaand onderzoeksinstituut op het gebied van water, Wetsus, gevestigd. Nationale en internationale universiteiten ondersteunen het onderzoekswerk gericht op innovatieve en duurzame technologieën voor (mondiale) watervraagstukken en zuiveringstechnieken. Samen met de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, de waterleidingbedrijven uit Groningen en Drenthe en het Waterlaboratorium Noord hebben we een vereniging opgericht om deel te nemen in Wetsus. Door deze deelname werken we ook aan het speerpunt innovatie uit ons bestuursprogramma.
Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO)
De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) voert voor alle Friese gemeenten, de provincie en het waterschap de vergunningverlening voor én de toezicht en handhaving op complexere inrichtingen uit. We hebben de vergunningadvisering, het toezicht en de handhaving bij indirecte lozingen ondergebracht bij de FUMO. Sinds de invoering van de Waterwet zijn de waterschappen niet meer het bevoegd gezag voor indirecte lozingen op rwzi’s. Zo werken we samen met gemeenten en provincie in de FUMO.
De Nederlandse Waterschapsbank N.V. (NWB)
De Nederlandse Waterschapsbank is een financiële dienstverlener, opgericht in 1954. De bank biedt korte en lange financieringen aan en doen dit tegen gunstige voorwaarden. De bank richt zich exclusief op de Nederlandse publieke sector met de financiering van decentrale overheden (waterschappen, woningbouwcoöperaties, gemeenten en provincies), instellingen onder garantie van (decentrale) overheden en publiek-private samenwerking (PPS). De NWB financiert haar activiteiten op de internationale geld- en kapitaalmarkten op basis van een zeer sterke vermogenspositie en ratings van Moody’s (Aaa) en Standard & Poor’s (AAA). Alle aandelen zijn sinds de oprichting in handen van overheden. De waterschappen hebben 81% van de aandelen in het kapitaal van de NWB, de Staat 17% en de provincies 2%. Wij bezitten 3.309 (van de 50.478) aandelen A (á € 115) en 100 (van de 8.511) aandelen B (á € 460).
Centre of Expertise Watertechnology (CEW)
Onze organisatie is partner in de Stichting Centre of Expertise Water Technology (CEW). Doel van het publiek-private samenwerkingsverband is het versterken van de kenniseconomie op het gebied van watertechnologie. Dat doet de stichting door het verhogen van de onderwijskwaliteit en instroom in het beroepsonderwijs, het leveren van een directe bijdrage aan het innovatievermogen van het bedrijfsleven en het vergroten van de mobiliteit en flexibiliteit van zittend personeel.
Centrum Innovatief Vakmanschap-Water
Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap - Water (CIV-Water) biedt watergerelateerde opleidingen en cursussen aan. Ruim de helft van de medewerkers van het waterschap is geschoold op mbo-niveau. Deelname aan het CIV-Water ondersteunt het waterschap bij het werven van goed personeel op dit niveau en omscholing van bestaand personeel. CIV-water valt juridisch en organisatorisch onder het Friesland College.
Fries Bestuursakkoord Waterketen
De Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Vitens en de Provincie Fryslân hebben op 19 februari 2010 het Fries Bestuursakkoord Waterketen (FBWK) ondertekend. De ambitie van dit akkoord is een beter beheer van de waterketen door het verhogen van doelmatigheid, duurzaamheid en het organiseren van betrokkenheid bij burgers. Een stuurgroep zorgt voor de benodigde overstijgende bestuurskracht. De stuurgroep stelt het jaarlijkse uitvoeringsplan vast. Daarbij zoekt zij afstemming met andere wateronderwerpen.