Bijna alle geraamde investeringen en werkzaamheden zijn volgens plan uitgevoerd. Daarnaast is er fors geïnvesteerd in gebiedsprocessen en de uitwerking van plannen en projecten. De komende jaren kunnen we dus vooruit.
Wel heeft corona tot vertraging geleid bij de uitvoering van projecten in het landelijk gebied en bij de KRW-inrichtingsprojecten. Bij die projecten zijn vaak veel inwoners en andere belanghebbenden betrokken waarmee we goed willen communiceren. Dat was een groot deel van het jaar niet of niet goed mogelijk. Ook de planvorming is om die reden vertraagd. Hierdoor is het mogelijk dat nieuwe projecten het komende jaar later opstarten dan de bedoeling was.
In 2020 is het beheerplan Kunstwerken vastgesteld. De komende jaren pakken we de verbeterpunten uit dit beheerplan en de beheerplannen van de andere assetgroepen op. In 2020 zijn 50 geautomatiseerde kunstwerken opgeleverd.
De schouw is in 2020 succesvol verlopen. Mede op basis van ervaringen van de afgelopen jaren is een aantal verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd. Ook hebben we in 2020 de ontwikkeling van een nieuw schouwproces opgestart. Ook hebben we de huidige werkwijze van het hekkelen beschreven. Ook zijn verbeterpunten geformuleerd en vastgelegd.
Daarnaast hebben we in 2020 het beheerproces stedelijk water met de gemeenten in ons beheergebied afgestemd. Vanaf 2021 evalueren we jaarlijks op beheerniveau met de gemeenten. Ook krijgt stedelijk water een plek in de Legger en het beheerregister. Daarnaast zijn in 2020 de ramingen voor het wegwerken van achterstallig onderhoud geactualiseerd. In een pilot hebben we bekeken hoe we achterstallig baggeronderhoud in 2021-2025 kunnen wegwerken.
In een andere pilot hebben we getest hoe we wateroverlast in de deelsystemen kunnen toetsen. Met de ontwikkelde methodiek kunnen we alle watersystemen in 2021 toetsen aan de normering wateroverlast en extremere situaties.
In het kader van Duurzaam Beheer Zoet Water is in 2020 gestart met een onderzoek naar de waterbeschikbaarheid in de deelsystemen. Met waterbeschikbaarheid geven we aan waar de watergebruikers in normale en droge perioden op mogen rekenen als het gaat om wateraanvoer en peilhandhaving. Voor enkele gebieden bereiden we al maatregelen voor om water te conserveren.
We hebben in 2020 geen projecten afgerond op het gebied van landbouw en droogtebestrijding van de natuur. Dit was ook niet voorzien in de begroting. Wel is via diverse gebiedsprocessen de basis gelegd voor maatregelen binnen deze opgaven die we de komende jaren zullen uitvoeren.
Het dagelijks bestuur heeft eind 2020 het revisiepeilbesluit Tsjonger vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Voor de overige revisiepeilbesluiten wachten we nog op een ambtelijke uitspraak over het peilbeheer in vrij afstromende gebieden zonder wateraanvoer.
Begin 2020 is een besluit genomen over de ambities voor het Veenweideprogramma. Het dagelijks bestuur en Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp-Veenweideprogramma 2021-2030 in november 2020 vastgesteld. Vervolgens is de inspraak gestart.
Ook heeft het dagelijks bestuur de uitgangspunten voor nadeelcompensatie bij peilwijzigingen in het veenweidegebied vastgesteld. Ook voor deze bijlage bij het ontwerp-veenweideprogramma is de inspraak gestart.
De gebiedsprocessen in HegeWarren, Aldeboarn-De Deelen, Idsegea en Groote Veenpolder zijn in 2020 voortgezet. Onderzoek, pilots en experimenten zijn ondanks de coronabeperkingen zoveel mogelijk volgens planning uitgevoerd.
Op 17 november 2020 heeft het algemeen bestuur de ontwerp KRW-beslisnota vastgesteld en vrijgegeven voor de inspraak. Het advies aan de provincie over doelen voor overige wateren in stedelijke gebieden, landbouwgebieden en natuurgebieden is opgeleverd.
De geplande KRW-maatregelen in de beken zijn in 2020 inderdaad gerealiseerd. In kanalen en vaarten buiten de boezem is zelfs meer gerealiseerd dan geraamd in de begroting. Realisatie van maatregelen in de overige hoofdwatergangen loopt weer wat achter op de planning. We denken in 2021 de achterstand te kunnen inhalen.
Het project ‘Schoon erf Schoon water’ is eind 2020 afgerond. Begin 2021 volgt de evaluatie. Voor het project ‘Erfemissies akkerbouw’ is de doorlooptijd verlengd naar 2023.
Vooruitlopend op regelgeving (2022 via de Omgevingswet) hebben we samen met provincie en gemeenten een plan gemaakt voor inzamelpunten voor vuilwater van de recreatievaart. In het Provinciaal Bestuurlijk Overleg Water (PBOW) is al eerder besloten om inzamelvoorzieningen aan te leggen voor de rondvaartondernemingen. Zes gemeenten gaan in opdracht van Wetterskip Fryslân hiermee in 2021 aan de slag. In 2020 is ook de werking van de innovatieve inzamelpunten geëvalueerd. In 2021 bekijken we of, en zo ja hoe we de zuiveringsinstallaties kunnen optimaliseren.